Exkurze a zájezdy

Španělsko a Francie 2013

Nela Kuklová 3.B

Ve dnech 21. – 29. září jsme se zúčastnili poznávacího zájezdu do španělského Katalánska a Francie.

První den jsme po náročné cestě příjemně strávili v malém evropském knížectví, Monaku. Prohlídku města s knížecím palácem, katedrálou sv. Mikuláše, kasinem Monte Carlo, nebo startovní čárou okruhu závodu Grand Prix jsme zakončili návštěvou oceánografického muzea.

Druhý den jsme pokračovali v cestě, kterou jsme si zpestřili dvěma zastávkami, a to v muzeu známého katalánského surrealistického malíře Salvadora Dalího, které nám už svým zevnějškem napovědělo, že nešlo o žádného konvenčního člověka, a v malebném historickém městečku Girona, jež je obehnáno ze dvou stran hradbami a jeho dominantou je gotická katedrála Panny Marie. Poté už jsme pokračovali v cestě na španělské pobřeží do města Pineda de Mar, kde nás již čekaly připravené pokoje v hotelu Mercé.

Další dny jsme trávili poznáváním jedné z největších španělských metropolí Barcelony, kde jsme navštívili velké množství staveb asi nejznámějšího španělského architekta Antonia Gaudího, jako je např. Sagrada Familia, Parque Güell, nebo Casa Batlló. Podívali jsme se také do Španělské vesnice a olympijského stadionu na kopci Montjuic, tyčícím se nad Barcelonou. Nezapomněli jsme ani na návštěvu gotické čtvrti a procházku po nejslavnější barcelonské ulici La Rambla, jež končí u sochy Kryštofa Kolumba ukazujícího špatný směr do Ameriky. A fanoušci fotbalu se samozřejmě podívali i na domácí hřiště FC Barcelony, stadion Camp Nou.

Ve zbylých dnech jsme navštívili například trhy v městě Calella, pláž v městešku Tossa de Mar, odkud část naší skupiny pokračovala do Lloret de Mar výletní lodí s proskleným dnem. Když nám to náš nabitý program dovolil, využili jsme jej ke koupání na krásné písečné pláži kousek od hotelu, nebo bazénu přímo na hotelové terase.

V pátek ráno jsme se již vydali na zpáteční cestu, na které jsme ještě poznali klášter v pohoří Montserrat, jež je pro Španěly důležitým poutním místem kvůli soše Černé madony. Následoval přejezd přes Pyreneje, kde jsme navštívili další z malých evropských států, tentokrát Andoru. Dostali jsme se až do výšky 2408 m n.m. Večer nás ještě čekala prohlídka francouzského pevnostního města Carcassonne, jež je zařazeno do seznamu památek UNESCO.

Naší poslední zastávkou bylo město Strasbourg, které je hlavním městem Alsaska, patří mezi metropole EU a stojí zde budovy Rady Evropy, Evropského parlamentu i Evropského soudu. Za nočního osvětlení jsme zde viděli katedrálu Notre-Dame a prošli jsme si čtvrť Petite France.

Pak už následoval noční přejezd zpět do ČR.

Celým výletem nás provázelo slunečné a teplé počasí, které spolu s naším panem průvodcem Mgr. Petrem Hambálkem a skvělým pedagogickým dozorem Mgr. Hanou Martinkovou a Mgr. Evou Frgalovou zajistili tento nezapomenutelný zájezd plný zážitků, a proto jim patří velké díky.