Kreativer Unterricht Deutsch als Fremdsprache: Methoden und Umsetzung

V týdnu od 19.9.2016 - 23.9.2016 jsem se v rámci programu Erasmus+ (mobilita pracovníků ve školním vzdělávání) zúčastnila semináře pro vyučující němčiny jako cizího jazyka v německém Düsseldorfu. Mnou zvolený kurz se nazýval: "Kreativer Unterricht Deutsch als Fremdsprache. Interaktive Methoden: Workshops zur Durchführung spielerischer Unterrichtsstunden mit Hospitationen in Sprachkursen DaF"

Kurz byl organizován organizací: Institut für Kommunikation e.V., která se zabývá jazykovým vzděláváním dospělých, pro které je němčina jako cizí jazyk. Jde o velkou 

a v Německu uznávanou instituci, která své studenty z valné většiny vede a připravuje na mezinárodní zkoušky od úrovně A0 až po C1. 

Každodenní program semináře se odehrával ve dvou blocích (1 dopoledne, 1 odpoledne). Tématy bloků bylo např.: testování a jazykové zkoušky, výuka reálií s využitím internetu a současných médií, aktivity pro začátek výuky a na uvolnění, kreativní psaní, motivace hudbou, komunikativní forma výuky gramatiky....a další. Součástí programu byla rovněž prohlídka města se skvělou průvodkyní. 

Kurzu se celkově zúčastnilo 11 vyučujících (Španělsko, Polsko, Slovensko, Dánsko, Finsko, Lotyšsko, Malajsie a Česko). Ubytování bylo možné v rodinách či hotelu. 

Celková úroveň kurzu, stejně jako organizace celého týdne byla výborná. Jsem velmi ráda, že jsem se semináře v Düsseldorfu mohla zúčastnit. Věřím také, že nově nabyté zkušenosti  a podněty plně využiji při vlastní výuce němčiny.

 

Mgr. Petra Burešová