CLIL Technology and ICT Tools for Teachers working with CLIL

CLIL Technology and ICT Tools for Teachers working with CLIL


ETI (Executive Training Institute), St.Jullians, Malta
6. – 10. 11. 2017

V rámci projektu EU Erasmus+ KA1 Mobility osob cestují i v letošním školním roce pedagogové Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť, aby absolvovali metodické kurzy v zahraničí. V mém případě se jednalo o typ mobility, která se zabývá praktickou aplikací anglického jazyka do výuky zeměpisu pomocí ICT.

Projekt s názvem Moderní učitel pro třetí tisíciletí (číslo projektu 2017-1-CZ01-KA101-034547) podporuje vyučující různých aprobací, aby pobytem na některé z evropských partnerských škol rozvíjeli své znalosti a dovednosti nejen jazykové, ale i ICT.

V listopadu 2017 vycestoval do maltského města St. Jullians RNDr. Tomáš Danielis, aby absolvoval kurz CLIL Technology and ICT Tools for Teachers working with CLIL na místním institutu ETI (http://www.etimalta.com), který je vyhlášeným specialistou na jazykové kurzy všeho druhu.

Zkratka CLIL vyjadřuje moderní vyučovací metodu vycházející z definice: Content and Language Integrate Learning– CLIL (integrovaná výuka předmětu a cizího jazyka) a je založená na výuce školního předmětu prostřednictvím cizího jazyka, takže žák si osvojuje znalosti a dovednosti v obou předmětech současně.

Přínos kurzu má několik rovin:

´  Tvorba výukových materiálu pro žáky v předmětu zeměpis v anglickém jazyce pomocí ICT.

´  Sdílení zkušeností s učiteli ostatních zemí EU, kde se například na některých školách v Nizozemsku  vyučuje až 80 procent předmětů v cizím jazyce, v jejich případě to je angličtina.

´  Dalším velkým přínosem bylo poskytnutí internetových odkazů a materiálů sloužících právě k vytváření vlastních digitálních učebních materiálů.

´  Samozřejmě nejdůležitějším cílem bylo zatraktivnění a zkvalitnění výuky pro žáky prostřednictvím výuky předmětu geografie v anglickém jazyce.

RNDr. Tomáš Danielis