Gymnázium Partizánske, Slovensko

Gymnázium Partizánske

Partizánske, Slovensko

23. 10. 2017  - 27. 10. 2017

 

V průběhu říjnového týdne jsem navštívil Gymnázium Partizánske, které je dlouhodobým partnerem našeho gymnázia. Hlavní tématem mé mobility byla výuka fyziky na této škole. Navštívil jsem v rámci stáže 15 vyučovacích hodiny fyziky, po kterých následovaly reflexe nad obsahem i použitými metodami ve výuce. Se svými slovenskými kolegy jsme diskutovali o učebních plánech fyziky o systému volitelných předmětů, srovnávali jsme průběh maturitní zkoušky z fyziky v obou školách, podmínky výuky fyziky a mnoho dalších témat.

Na gymnáziu v Partizánskem je výuka fyziky na velmi vysoké úrovni, přičemž je velký důraz kladen na experimentální a badatelské metody výuky. Z tohoto hlediska byla pro mě návštěva velmi inspirativní, protože jsem měl možnost zhlédnout řadu pokusů a pozorování, při nichž vyučující využívali jak moderních technologií, tak běžných fyzikálních pomůcek. Řadu experimentů, obzvláště s použitím měřicích senzorů a IT nástrojů, jsem si mohl následně sám vyzkoušet.

Zajímavé pro mě také bylo pozorovat v hodinách použité metody skupinové výuky a koučinku, která je zaměřena na individuální přístup k žákovi. Tato metoda, kdy učitel napomáhá citlivě žákovi k hledání vlastního řešení problému a vyvozování vlastních závěrů, učiteli umožňuje maximálně využít potenciálu každého jednotlivce.

Dále se nám podařilo vymezit další formy spolupráce obou škol, které přispějí k upevnění našich přátelských vztahů.

Mgr. Pavel Dlouhý