Vodácký kurz na Salze

Vodácký kurz probíhá každoročně na řece Salze. Salza se nachází v severním Štýrsku a dělí svým tokem pohoří Hochschwab a Göstlingské alpy. Pramení nedaleko poutního místa Mariazell pod horou Ulreichsberg ve výšce asi 1800 m n. m. Dlouhá je 80 km a ústí do řeky Enns. Průzračnou vodu jako je zde, dnes už najdete málokde.

Ubytování

Ubytování jsme v kempu v obci Wildalpen - http://www.camping-wildalpen.at/. Žáci i instruktoři jsou ubytováni ve vlastních stanech po skupinkách dle domluvy.


Počasí a program

Program upravuje vedoucí kurzu dle aktuálního počasí. Na vodu vyrážíme i v případě lehkého deště. Žáci na neoprénu mají šusťákovou bundu či pláštěnku a na tom vestu, která dobře izoluje. Když se pádluje, zajišťuje tato kombinace dostatečný teplotní komfort (pod neoprén doporučuji termo prádlo). V případě drobných vodních srážek nehrozí okamžité zvýšení hladiny řeky, pouze v případě přívalových či dlouhodobých dešťů – voda díky úzkému údolí rychle vystoupá, ale díky sklonu řeky i rychle klesá. V těchto situacích následuje půldenní až denní pauza, která se dle počasí vyplní velmi krásnou pěší turistikou (potřebné sportovní pohodlné boty) či pobytem v campu (prší).

  1. den: odpoledne trénink v campu, nácvik nájezdu do proudu a zastavení, přejezdy řeky, jízda v proudnici a zastavení, plávání v řece a samozáchrana
  2. den: úsek Weichselboden - Wildalpen – obtížnost ZW + VW I-II (cca 18km)
    • Po nástupu na vodu ihned následuje přehrada, kde se pokračuje v nácviku – jízda rovně, osmičky, zastavení a jízda vzad.
    • Následně velmi lehký úsek, kde se žáci zdokonalí v ovládání lodi, končí peřejkami nad campem
  3. den: obtížnost VW I-II (cca 15km)
    • Úsek z Wildalpenu – horní soutěska
  4. den: obtížnost VW I-II (místy peřejky VW II+) – cca 20km
    • Úsek Wildalpen po dolní soutěsku
    • V případě ideálního stavu vody pojedeme i dolní soutěsku, která je za vyššího stavu klasifikována jako VW III (nad 220 cm – MY nejezdíme), ale za nižšího stavu pohodová VW II až VW II+
  5. den: úsek se volí dle aktuálního stavu řeky a družstva. Varianty: Wildalpen – tunely / Lassing – horní soutěska.

Stravování

Vzhledem k tomu, že jsme ubytovaní v kempu, stravují se žáci individuálně podle toho co si přivezou z domu a připraví. Každý den mají možnost si v místním obchodě, který se nachází asi pět minut od kempu, koupit čerstvé pečivo. 

Režim stravování

Vydatná snídaně (po – trénink v campu, odjezd z campu út – čt – po 10hod, pá – 9hod), ovesná kaše, polévka,…
Samotná etapa na vodě trvá cca 6 hod., (zahrnuje i čas na foukání a balení lodí) – do lodi svačinu – energetické tyčinky, sušenky, ovoce, pití (minimálně 1litr na osobu), následně návrat busem zpět do campu.
Večeře – možnost grilování - naložené maso či uzenina, lednička je břeh řeky, ale v hermeticky uzavřených nádobách (sežerou lišky). V řece vydrží i zelenina, sýry, máslo.

Užitečné odkazy