Cykloturistický kurz v Rakousku

Kurz cykloturistiky se na rozdíl od jiných sportovních kurzů každoročně uskutečňuje v jiné cílové oblasti. Zpravidla se jedná o atraktivní alpské destinace, které nabízí různé obtížnosti cyklistických výletů. 

Pro inspiraci namátkou uvádíme

    • Lago di Garda,
    • Zell am See s výjezdem po Hochalpenstrasse  pod Grossglockner,
    • Berchtesgadenské alpy s návštěvou Orlího hnízda, 
    • nebo jižního Tyrolska s historickými městy jako Brixen nebo Bruneck.

Cyklistické kurzy jsou koncipovány jako sportovní akce pro účastníky s průměrnou, dobrou a výbornou fyzickou kondicí se zvládnutou základní technikou jízdy na bicyklu. Vyjížďky jsou strukturovány podle fyzické zdatnosti účastníků. Jízda probíhá převážně na zpevněném povrchu mimo technicky obtížné terény, kdy jsou naprosto dostačující běžná horská nebo treková kola. Pro účastníky je zajištěn každodenní servis cyklistické techniky a stálý lékařský dozor. Součástí kurzů jsou přednášky o technice jízdy na kole, zásadách bezpečnosti, chování při jízdě ve skupině a ve velehorách, provádění běžné údržby bicyklu nebo zásady efektivního stravování a odívání během sportovního výkonu a podobně.

Ubytování je standardně v penzionech ve 2 - 4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením, které poskytuje dostatečný komfort pro relaxaci a večerní aktivity. Součástí ubytování je i možnost bezpečného uložení cyklistické techniky a prostory pro provádění nutných servisních zásahů.

Stravování je zajištěno převážně formou polopenze s ochutnávkou regionálních jídel, např. čerstvá pasta a pizza v Itálii, jihotyroslké špecle nebo borůvkové lívance z Zillertalu. Při cyklistických vyjížďkách jsou plánovány zastávky pro odpočinek v místech s možností drobného občerstvení a poznáváním turistických a historických zajímavostí.

Přestože alpské cyklotrasy nabízejí nepřeberné množství lákavých výjezdů, které jsou nepochybně velkou sportovní výzvou, vždy se najde prostor i pro rovinatou etapu spojenou s návštěvou měst, památek a přírodních jezer vhodných ke koupání.

Zdolání alpského kopce  je však vždy nepopsatelným zážitkem, na který se nezapomíná a kdy si každý může vyzkoušet svou vůli a fyzickou kondici. Není zde důležité kdo vyjede první, vítězem je každý kdo zvítězí sám nad sebou.

 

Užitečné odkazy: