Instituto „La Rosa Bianca“, Cavalese, Itálie

Instituto „La Rosa Bianca“

Cavalese, Itálie
2. 10. 2017 – 6. 10. 2017

V rámci stínování na italské škole jsem měla možnost vyměnit si zkušenosti s pedagogy anglického jazyka z italské školy v městě Cavalese. Během jednoho týdne jsem se zúčastnila výuky v různých jazykových skupinách. V Itálii je vzdělávání koncipováno jiným způsobem než v České republice. Instituto La Rosa Bianca je střední škola pro žáky od 15 do 19 let, která sdružuje 4 vzdělávací obory (jazykovědné lyceum, humanitní vědy, přírodní vědy a technologické lyceum). Během mobility jsem převážně navštěvovala hodiny anglického jazyka vyučované na jazykovém lyceu, ale měla jsem možnost nahlédnout také do hodin angličtiny v ostatních oborech. S vyučujícími mnou navštívených předmětů jsem diskutovala o metodách, které ve výuce používají, jak využívají ICT ve výuce jazyků a jak probíhá výuka metodou CLIL. K mému překvapení jsem zjistila, že výuka metodou CLIL je v Itálii od 6. ročníku školní docházky povinná a školy ji musí zařadit do výuky. Další zajímavou informací bylo, že všichni žáci během studia skládají mezinárodní jazykové zkoušky z anglického, německého a mnozí i francouzského jazyka, z angličtiny většinou na úrovni B2 a z ostatních jazyků na úrovni B1.

Přínos mobility:

Přínosem pro mě bylo především navázání kontaktu se zahraniční střední školou.  S vyučujícími jsem také hovořila o možnostech budoucí spolupráce ať už v projektech nebo při výměnách žáků.

Velmi přínosné pro mě byly hodiny vyučované s použitím moderních technologií. Seznámila jsem se tam např. s aplikacemi socrative.com nebo kahoo.it, které nyní využívám ve výuce svých předmětů.

Zajímavé pro mě byly také hodiny vyučované metodou CLIL. Této výuky se většinou účastní 2 vyučující, učitel odborného předmětu a učitel jazyka, kteří si vzájemně pomáhají, připravují se na výuku a vedou výuku společně. Výuka tak probíhá formou tandemové spolupráce.

Mgr. Hana Martinková