Gymnázium Partizánske, Slovensko

Gymnázium Partizánske

Partizánske, Slovensko

16. 4. 2018  - 20. 4. 2018

 

Ve dnech 16. až 20. dubna 2018 jsem absolvoval v rámci programu Erasmus+ mobilitu stínování na slovenském Gymnáziu Partizánske, partnerské škole našeho gymnázia.

Vyslán jsem byl, abych mohl sledovat výuku Společenských věd, porovnat ji s výukou na našem gymnáziu a poznat systém středoškolského vzdělávání na Slovensku. Navštívil jsem předepsaný počet 15 náslechových hodin u obou vyučujících. Jednak šlo o Společenskovědní semináře a také o běžné hodiny Občanské nauky na nižším i vyšším stupni gymnázia. Ve výuce shodou okolností převládala filosofie, což mne velmi potěšilo, jelikož v tomto oboru jsem vděčný za každou inspiraci. Velice podnětnou učební pomůckou pro mne byly komiksy, v nichž studentky a studenti hledali odpovědi na návodné otázky a sami se tak vzdělávali. Zajímavou součástí mého působení byly dva mé výstupy, k nimž došlo ve dvou různých Společenskovědních seminářích, kdy jsem odučil dvě hodiny, při nichž, mimo jiné, proběhla pozoruhodná debata se slovenskými studentkami a studenty. Výuka Společenských věd je na Gymnáziu Partizánske na vysoké úrovni, vyučující mne velmi inspirovaly, diskutovali jsme o metodách výuky, podobách maturitní zkoušky i možné další spolupráci.

Mým druhým aprobačním oborem je dějepis a proto jsem s chutí navštívil i několik hodin dějepisu u obou vyučujících. Zajímalo mne hlavně pojetí moderních dějin, neboť vidění stejné události ze 20. století slovenskou optikou může být, a do jisté míry bylo, jiné, než pohledem českým.

Mimo seznámení se s výukou a fungováním školy byla pozornost věnována poznání města a jeho okolí, kdy bych rád poděkoval paní zástupkyni ředitele Ing. Evě Vyskočilové. Věřím, že spolupráce našich škol bude pokračovat i v dalších letech a těším se na ni.

Mgr. Miroslav Flieger