Collège Emilien Adam de Villiers, Saint-Pierre, Réunion

Collège Emilien Adam de Villiers, Saint-Pierre, Réunion

2. - 9. 11. 2018

Na přelomu října a listopadu 2018 jsem spolu s kolegyní Mgr. Ivou Volaříkovou měl možnost navštívit partnerskou školu Collège Emilien Adam de Villiers. Tato škola se nachází na dalekém ostrově Réunion (cca 8000 km vzdušnou čarou) v Indickém oceánu, který je francouzským departementem s číslem 974, konkrétně pak ve druhém největším městě ostrova Saint-Pierre.

Škola je relativně nová, založena byla v září roku 1998. V současné době zde studuje cca 700 žáků ve věku 12 - 16 let, což odpovídá věkově žákům našeho nižšího gymnázia. Na škole pracuje asi 90 zaměstnanců, učitelé, sociální pedagogové a nepedagogičtí zaměstnanci. Našemu gymnáziu se podobá v mnoha ohledech. Nejen kapacitou, počtem žáků a učitelů, ale také studijním zaměřením. Vyučují se zde téměř stejné předměty jako u nás. Tato škola se také nachází na okraji města a je to moderní škola pavilonového typu.

V průběhu stáže jsme se seznámili s francouzským vzdělávacím systémem a mohli porovnat, v čem se podobá a v čem se liší od českého systému. Velmi inspirativní byla na partnerské škole individuální práce se žáky se SVP a také činnost oddělení Vie scolaire, které má v kompetenci výchovnou stránku práce se žáky, omlouvání absencí, kariérní poradenství, řešení kázeňských problémů žáky, komunikaci s rodiči a další činnosti.

Velmi inspirativní pro mě byly hospitace v hodinách. Měl jsem možnost navštívit výuku matematiky, chemie, fyziky, zeměpisu a dalších předmětů včetně vyučovací hodiny zaměřené na práci se žáky se SVP. Z těchto hodin jsem si odnesl řadu námětů a nápadů, jak metodicky a didakticky pracovat se žáky a zvýšit jejich zájem o danou tématiku. Přínosné pak byly také reflexe z hodin a pohospitační pohovory s francouzskými kolegy, kdy jsme se vzájemně ujistili o tom, že i přes obrovskou dálku má práce učitele na obou našich školách hodně společného.

Měl jsem také možnost poznat práci vedení školy. Setkal jsem se ředitelem školy, zástupkyní ředitele i koordinátorem projektů, který je současně vedoucím pracovníkem Vie scolaire. Věřím, že naše návštěva byla jednou z prvních aktivit naší vzájemné budoucí spolupráce.

Mgr. Pavel Dlouhý