College Emilien Adam de Villiers, Réunion, France

Collège Emilien Adam de Villiers
Saint-Pierre, Francie, Réunion
30. 10. – 5. 11. 2019

V rámci evropského projektu mobilit ERASMUS+ KA1 absolvovala Mgr. Iva Volaříková, vedoucí předmětové komise francouzského jazyka Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť, studijní pobyt na francouzské partnerské škole Collège Emilien Adam de Villiers.

Škola se nachází ve městě Saint-Pierre na jihu ostrova Réunion. Réunion je francouzským zámořským departmentem a školský systém departmentu spadá pod francouzské ministerstvo školství.

Realizovaný job shadowing (stínování) byl pokračováním několikaleté úspěšné spolupráce s réunionskou partnerskou školou.  

Náplní realizovaného pobytu byla kombinace hospitace a praktické stáže v moderní frankofonní škole, srovnání výukových metod a pedagogiky cizích jazyků i mateřského jazyka, akcent na komparaci projektového vyučování ve výuce jazyků (rozvoj, organizace, motivace žáků, příklady dobré praxe, způsoby hodnocení a specifika klasifikace apod.). V aktivní spolupráci s vyučujícími hostitelské školy jsme rovněž pracovali na konkrétních výstupech společného projektu ERASMUS+ KA2 a na detailech přípravy výměnných pobytů českých a francouzských žáků.

V dubnu 2020 poletí na výměnný pobyt na ostrov Réunion čeští studenti francouzského jazyka zapojení do dvouletého projektu spolupráce ERASMUS+ KA2 „Richesses de la diversité“. Réunionské studenty pak přivítáme ve Zlíně v květnu 2021.

V rámci projektu ERASMUS+ KA1 zavítá v květnu 2020 na naše gymnázium pan Olivier Salerno, ředitel Collège Emilien Adam de Villiers. V rámci svého studijního pobytu bude seznámen se specifiky systému českého školství, srovná metodologii práce s inkludovanými žáky, v diskuzi se zodpovědnými osobami a lokálními autoritami se seznámí s fungováním školských zařízení ve Zlínském kraji a ČR.