Colegio El Rebollet Cooperativa Valenciana, Valencia, Španělsko

Colegio El Rebollet
Valencie, Španělsko
9. 3. – 13. 3. 2020

 V březnu 2020 jsem měla to štěstí a mohla jsem díky programu Erasmus + nahlédnout osobně do další španělské školy a získat tak nejen nové poznatky a kontakty pro své studenty, ale také navázat nová přátelství a zažít spoustu nezapomenutelných okamžiků.

Můj job-shadowing, tedy „stínování“ probíhal ve škole Colegio El Rebollet v malém městečku Oliva v provincii Valencie. Škola byla dříve církevní a v jejich prostorách byl i klášter, takže se v labyrintu chodeb historické budovy nebyl žádný problém během týdne nejednou ztratit a procvičit si tak mé orientační schopnosti ;)

Ve škole studuje 650 studentů a vyučuje 55 učitelů. Probíhá zde vzdělávání ve třech cyklech – Infantil (školka od 3 let), Primaria (6-12 let), Secundaria (ESO – 12-16 let). Já jsem měla možnost navštěvovat celý týden výuku třetí etapy, tedy ESO a společně se španělskými kolegy, tak proniknout do několika projektů, které realizují a také být na chvíli součástí některých z nich.

Bylo velice zajímavé porovnávat podmínky učitelů tamní školy, která funguje systémem kooperativy učitelů, způsob klasifikace a hodnocení studentů, jejich spolupráce nejen mezi učiteli navzájem (všichni učitelé sdílí jeden kabinet, ve kterém se až neuvěřitelně umí vzájemně respektovat a spolupracovat). Učitelé a studenti si tykají, ale i tak si kantoři dokáží udržet přirozenou autoritu. Neméně zajímavé pro mě byl systém výuky, kdy studenti zůstávají ve stejné učebně, nemají přestávky mezi jednotlivými vyučovacími hodinami, a o 30-ti minutové pauze od 10:30-11:00  jsou všichni ve venkovních prostorách bez mobilů v ruce, svačí, hrají fotbal nebo si povídají.

Období, ve kterém jsem ve Španělsku byla, bývá pro obyvatele tohoto regionu jedno z nejočekávanějších v celém roce, a i proto jsem si tento termín vybrala. Konají se zde totiž svátky Las Fallas, kterými žije celý region Valencie a na které přijíždí ohromné množství turistů. Vzhledem k neočekávaným okolnostem a rychle se šířícímu Covid-19 byly bohužel veškeré akce zrušeny, což samozřejmě mělo vliv i na můj pobyt, ale i tak budu na tuto mobilitu ráda vzpomínat a děkuji moc, že mi bylo umožněno se jí zúčastnit.

Ivana Ročková