Curso práctico de Perfeccionamiento para profesores no nativos de español

Curso práctico de Perfeccionamiento para profesores no nativos de español

Escuela Montalbán
Granada, Španělsko
24. 5. – 28. 5. 2021

Pro učitele jazyků má obrovský přínos pobyt v zemi, jejíž jazyk učíme, a to nejen z pohledu lingvistického, ale také vždy slouží k poznání kultury a historie dané země. Můj kurz byl zaměřen oběma zmíněnými směry. Dále jsem se naučila nové konverzační a situační hry pro studenty. Seznámila jsem se s kolegyněmi z Portugalska, se kterými plánujeme aktivity pro naše žáky. Probraly jsme školské systémy našich zemí a povídaly si o způsobu výuky španělštiny u nás a v Portugalsku.

Tento kurz se mimo jiné (jazykové hry a vysvětlení způsobu výuky problematických gramatických jevů studentům i nám) věnoval ve velké míře seznámení se s kulturou Andalusie, jejími arabskými dějinami. Prošli jsme si arabské čtvrtě Albaicín a Sacromonte, kde nám náš učitel vysvětloval dějiny Granady, arabskou architekturu, způsob života v historii a jeho dopady na život nyní. Seznámil nás s filmy a knihami týkající se této doby, které jsou nejen vhodné pro nás učitele, ale také pro studenty a přiblíží nám zábavnou formou nejdůležitější historii Andalusie a celého Španělska.

Další dny jsme se věnovali granadskému básníkovi a nejslavnějšímu španělskému dramaturgovi Fredericu García Lorcovi. Nejen že jsme rozebírali jeho báseň, kde se vyjadřuje o barvách Andalusie a báseň je tedy snadná i pro studenty, ale také jsme se zaměřili na historický kontext španělské občanské války, ve které byl Lorca zavražděn. Navštívili jsme prázdninový dům jeho rodičů, kam jezdil trávit léto v době, kdy studoval v Madridu a kde se scházel s nejvýznamnějšími umělci své doby.

Ve své výuce se hodně věnuji reáliím Španělska. Jsem přesvědčená, že pro dobrou znalost jazyka musíme také znát kulturu a historii dané země, protože ta nám pochopení jazyka umožní, a navíc zajímavé příběhy motivují studenty nejenom k zvládnutí jazyka, ale také k lásce k této zemi, což je mým cílem.

Mgr. Eva Frgalová