Soft Skills for Strong Teachers

Teacher training: Soft skills for strong teachers

Europass teacher academy, Dublin, Irsko

23. - 28. 9. 2019

 

V září 2019 jsem se v rámci programu Erasmus+ zúčastnila týdenního kurzu profesního rozvoje v ULearn English school v irském Dublinu. Kurz s názvem Soft skills for strong teachers, tj. Měkké dovednosti pro silné učitele, byl pořádaný agenturou Europass Teacher Academy.

Vzhledem k obsahové náročnosti kurzu byl počet účastníků poměrně malý. Zúčastnilo se 5 posluchačů ze zemí EU, například Chorvatska, Slovinska, Česka, a Irska. Přednášejícím byl Dr. Robert Schwamborn.

Cílem kurzu byl rozvoj tzv. jemných či měkkých dovedností nezbytných pro stále náročnější školní prostředí z hlediska komunikace učitel-žák, učitel-třída, učitel-učitel. Kurz rozvíjel verbální i neverbální komunikační prostředky, práci s motivací jak na straně učitele, tak žáka, osobní efektivitu a sebereflexi.

Zaměřili jsme se na předcházení a řešení konfliktů, jako i zvládání stresových situací, kterým jsou účastníci dnešního procesu učení vystavováni ve stále větší míře.  Dalšími oblastmi náplně kurzu byly time management, projektové plánovaní, konstruktivní kritika a sebereflexe.

Součástí mého pobytu byla komentovaná prohlídka Dublinu a celodenní exkurze po místních pohanských rituálních a sakrálních památkách. 

Z profesního hlediska věřím, že mi absolvovaná stáž nabídla vítanou introspekci do vlastních profesních kompetencí a přispěla ke zvýšení odbornosti.

Hana Čechová