4) Kurz všeobecné španělštiny, Španělsko

Všeobecný jazykový kurz ŠPANĚLŠTINY

Málaga – Španělsko

14. - 25. 6. 2021

Mgr. Pavel Postava

 

Všeobecný jazykový kurz je zaměřen na zdokonalení vybraného jazyka, jak po stránce gramatické, tak po stránce poslechové i verbální. Kurz vedou rodilí mluvčí, kteří srozumitelným způsobem vysvětlují a zdůvodňují gramatiku a uvádějí ji na příkladech z běžného života. Třída je tvořena 9–11 žáky z různých států a je tam dost prostoru, aby se dobře poznali, což je výborné i k navázání dalších kontaktů. Náplní kurzu je zvládnout dané učivo v dané obtížnosti, která se zjišťuje testem a krátkým pohovorem. Výuka probíhá ve třídě, kde vyučující intenzivně využívají interaktivní tabuli, což je výborné, že se mohou uvést příklady nebo videa přímo z internetu. Po každém probraném cvičení je zadán úkol na jeho procvičení. Úkoly jsou písemné, verbální nebo formou prezentace. Vše podle probíraného učiva. Kurz je zakončen testem z probraného učiva, na jehož základě dostane student certifikát.

Kurz probíhá v minimálním rozsahu dvou týdnů. Někteří studenti jsou v institutu i na několik měsíců. Všichni studenti můžou mluvit jen daným jazykem, což umožňuje dokonalejší zvládnutí učeného jazyka. Vyučující dávají studentům prostor, aby k probírané látce, mohli říct, jak vše probíhá v jejich zemích. Je zajímavé se dozvědět přímo od obyvatel té, které země, jak to doopravdy u nich probíhá a jak to prožívají.

Zdokonalil jsem se ve španělštině a posunul se hlavně ve verbální části. Odboural jsem bariéru bát se mluvit ve španělštině. Nyní se můžu lépe domluvit ve španělsky mluvících zemích a zařídit si v nich nejpotřebnější věci. V tělesné výchově to nevyužiji, ale referoval jsem o tom svým žákům nejen v TV a motivoval je, aby takovýchto možností využili. Zásluhou Erasmu mám už několik španělsky mluvících kamarádů, s kterými jsem v písemném, ale i osobním kontaktu, takže se neustále učím a zdokonaluji. Škole nyní můžu pomoci při družebních akcích se španělskými studenty nejen dozorem, ale také při organizaci těchto akcích. Domluvil jsem též kontakt na kurz v Institutu Malaca s tím, že pokud bude zájem našich žáků, můžou jej absolvovat v rámci školních akcí.