7) Time to act – non formal education through in&outdoor methods to empower students´active participation, Španělsko

Time to act – non formal education through in and outdoor education to empower students´ active participation

Santa Cruz de Tenerife, Španělsko
4.9. – 11.9.2021

Mgr. Eva Frgalová

 

Na začátku září jsem se zúčastnila kurzu v rámci Erasmus+ na ostrově Tenerife. Náplň kurzu byla pro mě úplně jiná než v předchozích letech, kdy jsem se věnovala novým výukovým metodám ve výuce cizích jazyků. Účastníky kurzu vždy byli učitelé angličtiny nebo španělštiny na středních školách z různých evropských zemí.

Letošní kurz byl ale úplně jiný ve všech ohledech. Musím přiznat, že když jsem se před odjezdem dozvěděla, že všichni účastníci kurzu i lektorka jsou z jediné země, byla jsem smutná i zaskočená zároveň. Vždy se mi líbí poznávat různé kultury a navazovat kontakty s lidmi z celé Evropy. Na druhou stranu jsem byla ráda, že touto zemí je Rumunsko, země, o které jsem téměř nic nevěděla a také jsem nikdy žádného Rumuna nepoznala.

Další obavou byla komunikace s mými spolužáky. Vím, z vlastní zkušenosti, že ne vždy jsme tak tolerantní, abychom se celou dobu bavili cizím jazykem, když je ve společnosti jen jeden cizinec, a nakonec sklouzneme k dialogu ve vlastním jazyce.

Třetím překvapením byla velká různorodost účastníků z profesního hlediska. Jednalo se o učitelky a výchovné pracovníky na všech stupních vzdělávání – od mateřské školy, přes základní a střední, až po kouče volnočasových aktivit a kurzů.

Ačkoliv jsem jela na kurz Outdoor Education (venkovní vzdělávání), hned první den jsem zjistila, že ostatní účastníci mají úplně jiné představy a potřeby. Byla jsem zvědavá, jak se s touto výzvou popere lektorka kurzu. A tady přichází okamžik velkého zlomu a velká poklona lektorce. Marilena svou neskutečnou energií a pozitivním přístupem vytvořila úžasnou kreativní atmosféru. Perfektním icebreakerem prolomila ledy a během prvního dne jsme už tancovali národní tance, učili se české a rumunské fráze, zjišťovali informace o Tenerife, České republice a Rumunsku. Odpoledne na pláži ochutnávali speciality obou zemí a asi si dovedete představit, kolik jsem toho „musela“ ochutnat, když mými spolužáky bylo 15 Rumunů z různých částí Rumunska. A tak začal nezapomenutelný týden mého kurzu.

Během dalších dnů jsem se seznámila s tématy a problémy, které trápí rumunské školství, jako je například rasová diskriminace, složitá ekonomická situace v rodinách žáků, která vede k předčasnému ukončování povinné školní docházky. Učitelé často řeší konflikty s rodiči, kteří právě nutí děti k předčasnému opuštění školy z důvodu výdělku nebo svatby svých dětí. Snažili jsme se na tato složitá témata hledat řešení, a to za pomoci velmi veselých aktivit, např. dramatických scének, roleplays, storytelling, písniček a cvičení na vzpružení energie.

Také se samozřejmě dostalo na Outdoor Education a to jak teoreticky (seznámení se s metodami a tipy ve výuce), tak samozřejmě i prakticky při výletu za poznáváním ostrova Tenerife. Dnem za dnem byla komunikace s mými spolužáky vřelejší a přátelštější a jejich snaha komunikovat v angličtině ve všech situacích, nejenom při výuce, lepší. Všichni jsme si uvědomili, že jazyková bariera není nikdy barierou, když se lidé chtějí dorozumět a že není potřeba perfektní angličtiny, ale chuti se domluvit. Jsem za to svým rumunským spolužákům velmi vděčná a vím, že to není naposled, co jsem se s nimi viděla.

Ráda bych také zmínila úžasný ostrov Tenerife, který jsem měla možnost poznat z úplně jiného pohledu než při mé předchozí návštěvě, kdy jsem strávila na ostrově rodinnou dovolenou. I když se i při dovolené vždy snažíme poznat co nejvíce z kultury dané země, tak nemám dostatek příležitostí poznávat místní obyvatele. Tentokrát kurz probíhal v hlavním městě Tenerife, Santa Cruz. Toto město není považované za důležitou turistickou destinaci a právě tento neturistický aspekt města mi dal velkou příležitost poznat místní lidi a navázat s nimi přátelství. Ráda bych zmínila rodinu, u které jsem byla ubytovaná a prožila s nimi krásné okamžiky, mohla si popovídat španělsky jak o životě na kanárských ostrovech, tak o jejich rodině a vztazích. Také mi dali velmi cenné rady na odpolední výlety a díky nim jsem poznala místa, která navštěvují jen místní lidé. Také jsem se mohla zúčastnit oslavy narozenin jejich dětí a seznámit se s dalšími rodinami.

Jsem za tuto zkušenost velmi vděčná, a nakonec se mi i splnil sen a touha poznat lidi různých kultur a procvičit si oba jazyky, které vyučuji. Naučila jsem se spoustu nových metod a tipů na zpestření výuky. A navíc jsem se naučila i pár slov z jazyka, který pro mě byl před kurzem zcela neznámým. Také jsem si znovu uvědomila, jak je důležité jít do nových zkušeností a výzev s otevřenou myslí, pozitivní energií, tolerancí a bez zbytečných předsudků. A to je to, co chci také předávat svým studentům a kolegům.

Multumesc, Thank you, Gracias, Děkuji.

Eva Frgalová