Colegios Ramón y Cajal, Španělsko

Díky projektu Erasmus+ jsem měla jedinečnou možnost zúčastnit se stínování v hlavním městě Španělska Madridu na soukromé škole Colegios Ramón y Cajal.

Škola nabízí vzdělávání ve 4 etapách pro děti již od 4 měsíců až do maturity. Já jsem se však účastnila vyučování anglického jazyka ve třídách starších žáků střední školy a maturitní přípravy. Škola má velmi dobrou úroveň vzdělávání a patří ve Španělsku mezi ty nejlepší, což dokazují i výsledky v mezinárodním srovnávání PISA.

Škola prošla v nedávné době celkovou rekonstrukcí. Všechny prostory jsou prosklené a každý procházející vidí, co se v dané třídě děje a jak výuka probíhá. Každá třída je vybavena speciálními jezdícími židlemi a samozřejmostí jsou širokoúhlé LCD televizory s možností dotykového ovládání. Všichni žáci základní i střední školy musí mít školní uniformu. Uniformy nemají až žáci posledních 2 let maturitní přípravy.

Výuka ve škole začíná v 8.45. Délka jedné vyučovací hodiny je buď 45 nebo 90 minut, záleží na konkrétním předmětu. Před výukou mají žáci možnost využívat konzultací s vyučujícím. Žáci nemají žádné učebnice. Ve 4. třídě si musí koupit vlastní tablet a ten pak využívají pro práci v hodinách, jako elektronické učebnice, ale třeba i k odevzdávání úkolů. Výuka v nižších ročnících probíhá částečně v angličtině. Týká se to především předmětů přírodních věd. Ve vyšších ročnících už možnost výuky předmětů v angličtině nemají. Důvodem je údajně nedostatečná znalost angličtiny mezi vyučujícími odborných předmětů. Výuka na střední škole je všeobecná a žáci mají všichni stejné předměty. Žáci maturitní přípravy si mohou volit mezi třemi obory – přírodními vědami, sociálními vědami a humanitními vědami. Na konci studia pak skládají zkoušku obdobnou naší maturitě, která ovšem slouží i jako přijímací zkouška na školu vysokou.

Pobyt na španělské škole byl pro mě velkým přínosem. Získala jsem mnoho zkušeností a poznatků, které budu moci využívat ve svých hodinách. Za tuto možnost mnohokrát děkuji.

 

Mgr. Hana Martinková