Colegio Santo Domingo FEFC, Španělsko

Březnový termín „stínování“ ve španělské škole Santo Domingo ve Villanueva de Castellón jsem si vybrala hlavně kvůli největší oslavě ve Valencii nazývané Las Fallas, a mohla jsem tak spojit dvě velmi zajímavé zkušenosti - návštěvu místní školy a pozorování výuky a jeden z největších fenomenů španělské kultury. Byla jsem velmi vstřícně přijata celým pedagogickým sborem, a to v jejich nejpernějším týdnu příprav této oslavy, za což jsem velmi vděčná.

Škola Santo Domingo se nachází v malém městečku, navštěvuje ji přibližně 300 žáků od 2 do 16 let. Jedná se o křesťanskou školu, kde je kladen velký důraz na rozvoj morálních hodnot. Každé ráno probíhá takzvaná motlitba. Jedná se o zamyšlení nad problémy, které si žáci sami vybírají a připravují. Já jsem viděla prezentaci písně ve stylu rap zaměřenou na šikanu ve škole a píseň poukazující na domácí násilí. Následovala velmi živá debata na tato témata. Na chodbách školy jsou také obrázky a nápisy nabádající k přátelskému a hezkému chování.

Vyučování začíná v 9 hodin zvoněním na zvonec, následuje blok 2 vyučovacích hodin (2x45minut bez přestávky). Přestávka po tomto bloku trvá půl hodiny a žáci ji tráví spolu s dozorem na školním dvorku, kde si povídají (mobilní telefony jsou v areálu školy zakázané), hrají fotbal, běhají. Následuje zase blok dvou hodin, a potom je pauza na oběd od 12.30 do 15.15. Mladší děti mají jídlo ve školní jídelně, většina dětí však odchází domů na oběd a siestu. Odpolední vyučování končí v 16.45 hod.

Já jsem se účastnila výuky anglického jazyka a valencijštiny. Výuka angličtiny probíhá velmi podobně jako u nás. Studenti mají téměř stejné učebnice jako používáme my. V každé třídě mají projektor a využívají interaktivních a doplňkových materiálů k těmto knihám. Největší rozdíl a problém je počet žáků ve třídě. Třída není rozpůlena na dvě skupiny jako je tomu u nás, ve výuce je 30 žáků a to téměř znemožňuje komunikační a individuální přístup.

Valencijština je oficiální jazyk provincie Valencie a její perfektní znalost je nutná k získání státní práce. Pro mnohé děti je to mateřský jazyk, kterým mluví doma s rodiči, ale v případě, že jeden z rodičů není přímo z provincie Valencie a mluví doma španělsky, jedná se o druhý cizí jazyk. Ve výuce rozebírají literární texty, píší diktáty, rozšiřují si slovní zásobu.

Mimo pozorování výuky mého španělského kolegy Toniho jsem se také účastnila výuky aktivně. Před odjezdem do Španělska jsem se žáky španělštiny a angličtiny připravila krátká videa, ve kterých představili Českou republiku, Zlín, naši školu, atd. Španělským studentům se tato videa moc líbila a vzbudila živou debatu o naší zemi, škole, tradicích.

Na konci mého pobytu jsem se zúčastnila oslavy Las Fallas přímo ve škole. Las Fallas jsou sousoší vyrobené z kartonu (dříve ze dřeva), které představují nebo kritizují současné problémy ve světě. V hlavním městě Valencii jde o obrovské sochy, které umělci tvoří celý rok, a potom je 19.března na svátek svatého Josefa, patrona tesařů, spálí.

Do školy byli pozváni rodiče, aby mohli pomáhat a sdílet atmosféru oslavy. Maminky dopoledne přímo ve škole připravily buňuelos (koblihy) s horkou čokoládou, na kterých si potom pochutnaly všechny děti. Odpoledne přišly mladší děti v krásně zdobených tradičních šatech a proběhla slavnostní ceremonie. Na závěr se už všichni nemohli dočkat zapálení jejich Fallas, doprovázeného salvou petard. Velmi se mi líbila slavnostní radostná rodinná atmosféra při neformálním setkání rodičů, učitelů a dětí.

Každé odpoledne po škole mě učitelé Vicente a Adéla brali na výlety do okolí jejich městečka a poslední den jsme vyrazili do Valencie na Fallas ve vší parádě. Na tuto oslavu se sjíždějí Španělé z celého Španělska a i mnoho zahraničních turistů. Jedná se o týden oslav, kdy jsou ulice přeplněné lidmi, ze všech stran se ozývají petardy, na každém náměstíčku nebo křižovatce ulic jsou nádherné sochy, v noci probíhají světelné show a ohňostroje, všude hraje hudba a prochází procesí lidí v nádherných zdobených šatech.

Jsem velmi vděčná, že jsem se tohoto projektu mohla zúčastnit a ráda bych oplatila pohostinnost mých nových španělských přátel a kolegů v příštích projektech.

Eva Frgalová