Make Technology Your Friend, Malta

Make Technology Your Friend

Using ICT to engage students in the modern classroom

Malta, 7. 10. -  11. 10 . 2018

Ve dnech 7. - 11.10.2018 jsem se v rámci programu Erasmus+ KA1 mohla zúčastnit kurzu pořádaného vzdělávací organizací Dominou Association na Maltě. Organizace se pořádáním vzdělávacích kurzů zabývá už od roku 2004 a má proto v této oblasti bohaté zkušenosti. Připravuje pro učitele celou škálu vzdělávacích kurzů od projektového managementu až po mentoring. Kurzu se zúčastnili pedagogové z různého stupně vzdělávání z Itálie, Portugalska, Holandska a Rumunska, Chorvatska.

Kurz „Make technology your friend“ si kladl za cíl rozvíjet kompetence učitelů v oblasti IKT a umožnit jim jejich využití tak, aby se zlepšila motivace studentů. Jeho hlavní náplní bylo sdílení osvědčených postupů a rozvoj znalostí digitálních nástrojů. V průběhu kurzu jsme se seznámili s různými nástroji a aplikacemi, které jsou volně dostupné a jsou vhodné pro použití ve výuce, k tvorbě kvízů, testů, materiálů do výuky, ale také ke sdílené spolupráci. Na základě získaných znalostí mohu nyní výuku žákům zatraktivnit, využívat nástroje, které jsou moderní a pro ně zajímavé a se kterými se budou i v budoucnu setkávat. Tím bude zvýšena také jejich motivace. Mohu více rozvíjet jejich kompetence komunikativní, ale také kompetence k řešení problémů. Výuka se tak stává atraktivnější.

Součástí kurzu byla také návštěva místní školy s cílem nahlédnout do vzdělávacího systému na Maltě a poznat výuku s využíváním ICT v praxi.

Kurz byl pro mě velmi přínosný se zavedením tabletů do výuky na naší škole se nyní mohu věnovat výuce s pomocí ICT naplno.

Mgr. Hana Martinková