CLIL Content and Language Integrated Learning, Leeds, Anglie

CLIL Content and Language Integrated Learning

 
CES Centre of English Studies, Leeds

12. – 16.11. 2018

 

Program Erasmus+ mi umožnil účast na metodickém kurzu v severoanglickém Leedsu. Týdenní stáž byla zaměřena na využití metody CLIL ve výuce a také na zdokonalení jazykových a obecně metodických kompetencí učitelů z různých zemí Evropské unie. Všichni zúčastnění patřili v metodě CLIL k naprostým začátečníkům a někteří pak i k naprostým začátečníkům v angličtině, což v průběhu kurzu vedlo k různým humorným situacím.

Metoda CLIL, tedy ve zkratce zavádění cizího jazyka anebo alespoň prvků cizojazyčné výuky do výuky nejazykového předmětu, mě příjemně překvapila svou propracovaností, důrazem na praktické aktivity ve výuce, ale také především obecnou využitelností prvků této metody v jakékoliv výuce.

V průběhu kurzu jsme se seznámili a zdokonalovali ve stanovení cílů v CLIL vyučovacích hodinách, důkladně jsme trénovali analýzu učiva a hledání klíčových slov v textech, procvičovali tvorbu grafických organizérů, diskutovali o možnostech hodnocení výkonů žáků a v neposlední řadě užívali spoustu legrace s lektorem kurzu, milovníkem piva a zábavy, Irem Eidanem. Harmonogram semináře byl pevně stanoven. Rána a brzká odpoledne jsme trávili pilným studiem a rozpomínáním se na Bloomovu taxonomii cílů, po skončení výuky jsme ale každodenně vyrazili do ulic Leedsu, kde nás čekaly další úkoly. Navštívili jsme Městské muzeum v Leedsu, muzeum  a bývalou viktoriánskou textilní továrnu spojenou s dobovou školou a samozřejmě také blízký viktoriánský hostinec. Všechny tyto exkurze  jsme na závěr kurzu museli zakomponovat do výukového materiálu se zaměřením na metodu CLIL.

Přínos kurzu spočíval nejen v tom, že mi pomohl zorientovat se v metodě CLIL, která neoddiskutovatelně patří mezi trendy současného vzdělávání, ale také v tom, že mi umožnil poznání mnoha nových, praktických metod, postupů a technik, které lze uplatnit v každodenní výuce a přípravě na vyučování.

Mgr. Markéta Janečková